DEMİRYOLU PROJELERİ
Alt yapı demiryolunun güvenli işletmesini sağlamak üzere demiryolu yapısının en önemli parçalarından biridir. Atacer demiryolu altyapısındaki bir hasar üst yapı...
Alt yapı demiryolunun güvenli işletmesini sağlamak üzere demiryolu yapısının en önemli parçalarından biridir. Demiryolu altyapısındaki bir hasar üst yapı üzerinde hattın işletmeye kapatılmasına varacak kadar birçok zararlı etkiye sebebiyet verebilir. Demiryolu alt yapısında görülebilecek en zararlı etkilerden birisi kötü zemin koşulları ve güçlendirme yapılmaması neticesinde ortaya çıkan, altyapı ve üst yapı üzerinde birçok kusur oluşturan arazi platformu hasarlarıdır. Diğer taraftan ray araçlarının hareketlerinden kaynaklanan yüklerin zemine iletilmesini sağlayan ve demiryolu hattı yapım maliyetlerinde altyapı inşaatından sonra ikinci en yüksek etkiye sahip olan üstyapı inşaatı da demiryolu mühendisliği açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur.
Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, demiryolu alt yapı ve üst yapı tabakalarının yapım maliyetlerini düşürmek üzere geliştirilecek yöntemler demiryolu yapım maliyetlerini direk etkileyecektir. Balast, alt balast tabakalarda kullanılabilecek ürünler her iki disiplinin de çalışma alanlarını ilgilendirmekte olduğundan geoteknik mühendisliği alanında kullanımı yaygınlaşan geosentetik malzemelerin demiryolu mühendisliği alanlarında kullanılması da bunun bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Geosentetik ürünlerin demiryolu alt yapısında düzensiz oturmaları kontrol altında tutma, drenaj yapısını sağlama ve zemin tabakaları arasında ayırma görevleri ile kullanımı ile başlayan bu süreç günümüzde tünel yapılarının yalıtımlarında geomembran malzemelerin kullanımı ve şev yapılarının oluşturulması, demiryolu alt yapı stabilitesinin arttırılması için geogrid malzemelerin kullanımı ile de genişleyerek sürmektedir.
Demiryollarında geosentetiklerin sağladığı faydalar Karayollarına benzer olarak aşağıdaki başlıklar ile sıralanabilir;
-
Taşıma gücünün arttırılması,
-
Boşluk suyu basıncının hızla sönümlenmesi,
-
Daha kısa bir konsolidasyon süresi elde edilmesi,
-
Daha hızlı imalat,
-
Granüler dolgu malzemesi ihtiyacının azaltılması,
-
Taşıma gücünü sağlayan ana tabakaya zarar veren zemin kirlenmesinin önlenmesi,
-
Daha uzun bir yapı ömrü ile dona karşı dayanımda gözle görülür bir artış sağlanması.